au.cetauqa%40ofni

Пн-Сб 09:00-18:00

Рекомендації з оптимізації зрошеннябуряка столовогоОптимальний полив буряка столового

Оптимальний полив капусти білоголової від AQUATEC

Буряк столовий

Про культуру буряка

Буряк столовий - одна із найбільш розповсюджених овочевих рослин з родини Лободові.
Актуальним є питання оптимальних термінів сівби буряка столового. Сівбу буряка проводять за умови прогрівання верхніх шарів ґрунту (3 - 6 см) до температури +6 ... +8 °С. У Степу України це орієнтовно І - ІІ декада квітня. Для тривалого зимового зберігання у південного регіону є актуальним літній посів буряку столового на краплинному зрошенні. В цьому випадку буряк сіють другою культурою після ранніх овочів: цибулі на перо, картоплі ранньої, зелених культур.
Для отримання надранньої пучкової культури використовують підзимові посіви буряку столового. В цьому випадку оптимальні терміни сівби - від ІІІ декади жовтня до І декади листопада, норму висіву насіння збільшують на 25%, глибина заробки - від 2,5 до 3 см. Збирання проводять разом із гичкою, коли коренеплоди досягають в діаметрі 3 - 7 см. Після збирання рослини готують до реалізації: миють, в'яжуть в пучки і затарюють.
Норма висіву буряку столового від 6 - 8 кг/га до 10 - 12 кг/га, в залежності від сорту.

Процес збирання коренеплодів є найбільш трудомістким в технології вирощування буряку столового. Для підкопування коренеплодів можна використовувати бурякопідіймачі. Після підкопування коренеплоди вручну доочищають, обрізують гичку, залишаючи не більше 1,5 см зелені, сортують на товарні і нетоварні, стандартні та нестандартні, затарюють та відправляють на реалізацію або зберігання. Для збирання буряка також часто використовують морквозбиральні комбайни. Це значно зменшує об'єм ручної праці.

Оптимальний режим зрошення буряка столового

Свідоме зрошення капусти білоголової від AQUATEC

За потребою у воді буряк столовий відносять до четвертої групи рослин. Культури даної групи характеризуються густо розгалуженою, швидкоростучою кореневою системою і добре розвиненою надземною частиною. Ці культури, в порівнянні з іншими овочевими, є стійкішими проти повітряної і ґрунтової посух. Проте дослідження свідчать, що високу і стабільну врожайність буряку столового в зонах нестійкого і недостатнього зволоження можливо отримувати лише на зрошенні. У окремі середньопосушливі та гостропосушливі роки застосування краплинного зрошення підвищує врожайність буряку столового у 2 рази і більше, порівняно із незрошуваними умовами.
Найбільш вимогливий до вологості ґрунту буряк столовий у період від сходів до початку формування коренеплодів.
У таблиці 1 наведено рекомендовані рівні передполивної вологості, глибини зволоження ґрунту за вирощування буряка столового, а також середні величини норм поливу для різних типів ґрунту за схеми садіння.

Сумарне водоспоживання буряка столового за оптимальних вологозабезпечень у південному регіоні України від 3500 до 4500 м³/га.

Таблиця 1. Оптимальний режим краплинного зрошення буряка столового використовуючи тензіометричний метод

    • Фаза розвитку буряка

    • Тензіометричний тиск перед поливом

    • Глибина зволоження ґрунту

    • Інтервал глибин контролювання вологості ґрунту тензіометрами

    • Фаза розвитку буряка

    • Фаза розвитку буряка

    • Тензіометричний тиск перед поливом

    • Тензіометричний тиск перед поливом

    • Глибина зволоження ґрунту

    • Глибина зволоження ґрунту

    • Інтервал глибин контролювання вологості ґрунту тензіометрами

    • Інтервал глибин контролювання вологості ґрунту тензіометрами

    • Сівба - початок формування коренеплодів

    • -30 ... -35 кПа

    • 35-40 см

    • 0-25 см25-40 см

    • Фаза розвитку буряка

    • Сівба - початок формування коренеплодів

    • Тензіометричний тиск перед поливом

    • -30 ... -35 кПа

    • Глибина зволоження ґрунту

    • 35-40 см

    • Інтервал глибин контролювання вологості ґрунту тензіометрами

    • 0-25 см25-40 см

    • Початок формування коренеплодів - технічна стиглість

    • -45 ... -55 кПа

    • 45-50 см

    • 0-25 см25-50 см

    • Фаза розвитку буряка

    • Початок формування коренеплодів - технічна стиглість

    • Тензіометричний тиск перед поливом

    • -45 ... -55 кПа

    • Глибина зволоження ґрунту

    • 45-50 см

    • Інтервал глибин контролювання вологості ґрунту тензіометрами

    • 0-25 см25-50 см

Потенційні збитки зрошення БЕЗ контролю вологості.На прикладі томату технічного

Illustration

Показовими є наукові дослідження впливу різних режимів зрошення на урожайність томату, які проводив ІВПіМ НААН у 2009-2011 рр. Дослідження довели, що постійне збільшення поливної води не призводить до постійного збільшення врожайності, а навпаки, тільки погіршують її. Зрошувати потрібно оптимально!
Елементарна математика:Ринкова вартість томата «з поля» у 2023 р. становила 18,00 грн/кг. Різниця між найкращим і найгіршим поливним варіантом становить 36,9 га, а потенційні збитки фермера при "неправильному" зрошенні:36900 х 18,00 = 664 200 грн з кожного гектара !!!При цьому вартість комплекту тензіометрів AQUAMETER PRO(4 шт.) розрахований на ділянку до 10 га:~11 000 грн = 1 100 грн на гектарЯк вам різниця у 600 разів ?

Тензіометр AQUATEC для оптимального зрошення картоплі

Потреба буряка столового у воді протягом вегетації 

Дуже важливо слідкувати за рівнем НВ під час усіх фаз вегетації буряка столового, оскільки його показник для зони оптимального поливу дуже впливає на потенційну врожайність. . Рівень НВ у фазу сівба - початок формування коренеплодів має бути в межах 75 - 85% від НВ, у фазу початок формування коренеплодів - технічна стиглість в межах 70 - 75%.
Для формування 1 тони врожаю коренеплоди використовують від 60 до 80 м³ води. Максимальну кількість води буряк столовий використовує у період інтенсивного росту коренеплодів - від 45 до 55 м³/га на добу.
Термін припинення вегетаційних поливів впливає на якість зберігання врожаю. Тому для тривалого зберігання коренеплодів необхідно припиняти поливи за 15 - 20 днів до збирання.

Приклад розрахунку поливної норми буряка солового на крапельному зрошенні

Наведемо приклад розрахунку норми поливу кукурудзи в будь-який період вегетації на крапельному зрошенні (теорія).
Вихідні дані:Ґрунт – середньосуглинковий.Фаза росту – поява верхівок волоті - потемніння ниток качанівНайменша вологомісткість становить 31 % від об’єму.Схема висіву рослин 40+40+40+60 (180 см) м. Міжряддя становить 0,60 метра. Два поливних трубопроводи розміщуються між першим та другим і третім та четвертим рядами в гряді, відстань між якими становить 0,40 м, таким чином відстань між поливними трубопроводами складає 0,80 м.
Контроль за вологістю ґрунту проводиться тензіометрами, які встановлені у шарах ґрунту 0-20 см та 20-40 см. Рекомендовано під час вегетації буряка столового на середньосуглинковому ґрунті підтримувати передполивну вологість на рівні 70 % від НВ (0,70 НВ), що відповідає тензіометричному тиску на середньосуглинковому ґрунті -58 кПа (таблиця).
Розрахунок:Розрахунковий шар зволоження ґрунту для буряка становить 40 см. Ширина смуги зволоження (згідно графіка) – 75 * 2 см = 1,5 м. Частка зрошуваної площі:
S = 1,5 ÷ 1,8 = 0,83
Підставляємо ці дані у формулу (детальніше можна ознайомитися у статті "Волога в ґрунті: термінологія") й отримуємо, що розрахункова норма поливу буряка столового дорівнює:
m = 100 × 0,40 × 0,83 × (31 — (0,70× 31)) = 308,8 м³/га
Фактичну норму поливу обчислюють, враховуючи поправочний коефіцієнт на інтенсивність сумарного водоспоживання рослин під час поливу і рівномірність водоподачі, який становить близько 1,10 - 1,15. Фактична норма поливу буряка столового дорівнює:
m = 308,8 × 1,15 = 355,12 м³/га
Примітка! Підкреслимо, що потребу в поливі визначають індивідуально для кожного поля і для кожної дати. Якщо у вас встановлено декілька тензіометрів на різній глибині, і хоча б на одному (зазвичай верхньому) досягнуто рівень передполивної вологості ґрунту, а на іншому (нижньому) ще тримається оптимальна вологість, то поливна норма розраховується як сума поливних норм, розрахованих на кожний прошарок ґрунту, де відома поточна вологість. Таким чином у формулі поливної норми змінюється лише один параметр - глибина зволоження, інші параметри підставляються як для всього кореневмісного шару.

Не хочеш проводити складні обрахунки?
Не знаєш що на що треба множити?
Скористайся нашим онлайн калькулятором по розрахунку поливної норми IRRICalc від AQUATEC
Свідомо зрошувати стає ще легше разом з IRRICalc!

Розміщення тензіометрів на поливній ділянці буряка столового для оптимізації зрошення

Вибір місця встановлення тензіометрів біля рослини буряка

Місця установки та кількість тензіометрів на площі зрошення залежать від способу й техніки поливу, конструкції системи зрошення та її організації.
Найчастіше при крапельному зрошенні буряка столового встановлюють пару тензіометрів різної довжини – на 20 см та 40 см у кожній точці вимірювання (тензопост). Це робиться для того, щоб моніторити весь кореневмісний шар ґрунту – глибина, на яку розвивається основна маса кореневої системи буряка. Кожний тензіометр встановлюють на відстані 15-20 см від рослини та біля межі зони зволоження між крапельницями, щоб контролювати як розповсюджується волога в ґрунті та чи формується потрібна смуга зволоження.

Illustration
Приклад встановлення тензіометрів для кукурудзи цукрової від AQUATEC

Вибір місця встановлення тензіометрів на ділянці буряка столового

Для достовірності даних тензопости розміщуються в 2-3 точках площі одночасного поливу – ділянки, клітки, сектору, поливного модуля тощо. Інколи таких постів може бути і більше, це залежить від:● площі ділянки;● конфігурації ділянки;● рельєфності ділянки;● рівномірності ґрунтового покрову на ділянці;● типу зрошення;● інших факторів.

Illustration

Лінійка іригаційних тензіометрів для Свідомого зрошення буряка столового

Оптимальний режим живлення буряка столового

Внесення органічних добрив безпосередньо під буряк столовий негативно позначається на формуванні врожаю, легкості коренеплодів, сприяє накопиченню нітратів. Тому, буряк краще розміщувати другою культурою після внесення 25 - 30 т/га органічних добрив.
Буряк столовий - чутлива культура на внесення мінеральних добрив. Впродовж вегетаційного періоду буряк має неоднакову потребу в елементах живлення. Від появи сходів до формування коренеплодів найбільш ефективним є підживлення азотними добривами, а від початку формування коренеплодів і накопичення в них елементів живлення велике значення має калійне живлення, яке сприяє утворенню вуглеводів.
Встановлено, що для формування 10 тон коренеплодів буряк використовує 27 - 40 кг Азоту, 11 - 15 кг Фосфору, 30 - 43 кг Калію.
Розрахункову дозу мінеральних добрив найдоцільніше вносити у декілька етапів. Під оранку - 60% фосфорних та 50% калійних добрив. Частину мінеральних добрив, що залишилася, необхідно внести впродовж вегетаційного періоду з поливною водою, враховуючи, що велику частку калійних добрив доцільно внести до фази "початок формування коренеплодів - технічна стиглість".
Буряк столовий також позитивно реагує на внесення мікроелементів - марганцю, бору і міді.

Вибір ґрунту для вирощування буряка столового

Серед усіх коренеплідних культур буряк столовий найбільш вимогливий до родючості ґрунтів. Кращими для нього є багаті на елементи живлення суглинки, супіски та чорноземи з дрібногрудочковою структурою. Але високу врожайність коренеплодів можна отримати і на важких ґрунтах, коли внести повну норму добрив у легкозасвоюваній формі.
Для буряка столового оптимальною буде нейтральна реакція ґрунтового розчину (pH = 6,2 - 7,5). На кислих ґрунтах спостерігається зрідження посівів і коренеплоди формуються низької якості.
Оперативно і легко проаналізувати ґрунтовий розчин в полі допоможуть професійні Екстрактори ґрунтового розчину (водної витяжки). Це прилади, які без зайвого клопоту допоможуть Вам отримати зразки ґрунтової води з потрібної глибини. Сам аналіз можна провести самостійно використовуючи портативні рН-метри, ЕС-метри, аналізатори NPK, тестери мікро та макроелементів.

Професійні лізиметри для експрес аналізу ґрунту на бурякові столовому

Попередники буряка

Добрими і допустимими попередниками для буряка столового є огірок, ранні капуста та картопля, цибуля ріпчаста, горох овочевий, пшениця озима, томат, перець та баклажан. На те ж поле сівозміни буряк столовий можна вертати через 3 - 4 роки, оскільки за повторних посівів буряку різко знижується врожайність, коренеплоди пошкоджують хвороби та шкідники.

Економіка Свідомого зрошення буряка столового

В Україні буряк столовий щороку вирощують на площах 40 - 45 тис. га, валовий збір коренеплодів - від 550 до 700 тис. тон. За цього середня врожайність коливається від 12 до 16 т/га, що істотно менше за потенційну врожайність сучасних сортів та гібридів (70 - 100 т/га). Основні причини низької врожайності: недотримання термінів сівби, незабезпечення необхідної густоти рослин, недотримання оптимальних водного та поливного режимів.
Буряк столовий не є надприбутковою овочевою культурою на краплинному зрошенні. Його, швидше, можна назвати в певній мірі "страхувальною культурою", оскільки попит і ціна на коренеплоди порівняно стабільні, оскільки буряк входить до так званої "борщевої групи" овочевих культур.
Джерела:1. Ромащенко М.І., Шатковський А.П., Рябков С.В. Краплинне зрошення овочевих культур і картоплі в умовах степу України. – К.: Видавництво "ДІА", 2012, - 248 с.2. Ромащенко М.І., Корюненко В.М., Муромцев М.М. Рекомендації з оперативного контролю та управління режимом зрошення сільськогосподарських культур із застосуванням теннзіометричного методу. - К.: Видавництво "ДІА", 2012, – 71 с.

Залишилися запитання ?

Зв'яжіться з нами через форму зворотнього зв'язку і ми передзвонимо Вам у зручний час!

Дякуємо за звернення !

Ми зв'яжемося з Ваминайближчим часом

Can't send form.

Please try again later.